sâmbătă, 3 martie 2007

Prolog

Istoric

Primul meu contact cu lumea computerelor a avut loc la o vârstă destul de târzie, după standardele moderne, (cam prin 1990) dar m-a fascinat şi am căutat să-i pătrund secretele deşi pregătirea mea profesională de bază era departe de aşa ceva.

Cert este că, în timp, am ajuns să stăpânesc destul de bine tainele computerelor şi în special cele ale sistemului de operare produs de o anumită companie cu sediul în Redmond WA şi acest nivel de cunoştinţe m-a ajutat în ascensiune profesională.

Scop

Cam cu opt luni în urmă, am simţit că ceva nu este în regulă, lipseşte sau nu se află pe drumul corect. Poate de vină sunt termeni gen BSA sau operaţiuni gen "Gramofonul" ori poate un sistem de licenţiere bolnav şi hrăpăreţ ce sună mai degrabă a tâlhărie şi şantaj decât a relaţie de afaceri.

Astfel, am hotărât să-mi îndrept atenţia (cu teamă şi neîncredere la început) spre un fenomen ce capătă amploare pe zi ce trece:
OpenSource.

Mă aflu acum în situaţia de a spune că mi-am irosit mulţi ani din viaţă încercând să stăpânesc tainele unui sistem de operare bolnav şi defect prin concepţie.

Poate că alţii, mai tineri şi mai inteligenţi ca mine, citind articolele şi tutorialele din acest Blog vor evita această greşeală.

În articolele următoare, voi încerca să prezint adevărata faţă a lumii OpenSource şi în special a sistemelor de operare bazate pe GNU/Linux. Acestea vor fi axate pe utilizarea tehnologiilor OpenSource în întreprinderile mici şi mijlocii, acolo unde lipsa de cunoşinţe a managerilor şi aşa numiţilor administratori de sistem provoacă cele mai mari pagube directe (pierderi sau alterări ale datelor, disponibilitate limitată a sistemelor) şi indirecte (diminuarea profitului, cheltuieli pentru tehologii nelucrative etc.).

2 comentarii:

Anonim spunea...

asa ceva nu am mai vazut pe net ... super tutorialul facut de tine. Nu credeam ca cineva poate sa posteze asa ceva.

Multumesc

P.S. daca ( numai daca doresti ) sa-mi dai o mina de ajutor trimite un email la vali_i86@yahoo.com cu date tale de contact

Anonim spunea...

Chiar asa...super tare tutorialul...Daca mai ai si alte informatii de "calibrul" asta ...te asteptam.